TUTKINTOPETTYMYS.

Istun tietokoneeni ääressä tuijottaen tuota sanahirviötä, johon ikävän usein työssäni törmään. Kyseessä on se tilanne, kun työelämään siirryttäessä todetaankin, että eihän se tutkinto takaa sitä varmaa työtä. Tai mieleistä työtä. Tai parempaa palkkaa tai onnellisuutta. Kun yhteiskunnan lupauksista ja omista odotuksista käsin rakennettu tulevaisuuskuva ei toteudu pelkän tutkinnon keinoin, en ihmettele yhtään työnhakuun ja työelämään liittyviä turhautumisen tunteita, joita varsin moni omalla matkallaan kohtaa.

Ammatinvalintaa ja opiskeluja on ohjattu paljon työllistymisluvuista ja työmarkkinoista käsin. Valitettavasti tämän pohjalta tehdyissä päätöksissä useimmiten tullaan tilanteeseen, että se juna, jonka kyytiin on tarkoitus hypätä menee ohi ennen kuin menolippu on plakkarissa. Historiasta käsin on hankalaa ennustaa tulevaa, etenkin jos puhutaan työelämää ravistelevasta muutoksesta. Me emme varmuudella tiedä, millaisia ammatteja tai työtehtäviä on olemassa esimerkiksi viiden vuoden päästä. Miksi siis rakentaa omaa tulevaisuutta reagoimalla olosuhteisiin, kun yhtälailla omaa urapolkua voi ohjata myös itsestä käsin?

Lähipiiri ja ympäristö eivät välttämättä ohjaa ajattelemaan työtä ja ammattia omista arvoista tai kiinnostuksen kohteista käsin. Näistä asioista vastuuta ottamalla jokainen voi itse vaikuttaa siihen, millaisena tulevaisuus näyttäytyy. Tutkintopettymystä on mahdollista lyödä vastapalloon kehittämällä itsetuntemusta ja itseohjautuvuutta. Kun sallii itselleen mahdollisuuden miettiä, mitä asioita haluaa työltä ja työtehtäviltä, mistä asioista kiinnostuu ja innostuu, on mahdollista rakentaa työura oman näköiseksi.

Työn muutos on nopeaa ja uusia työtehtäviä ja ammatteja syntyy nopeasti. Osaamistaan omista kiinnostuksen kohteista ja talouden ymmärryksestä käsin kehittävät saavat mahdollisuuden muotoilla työnkuvaa ja työtehtäviä kysyntään vastaten. Yritykset pyrkivät kehittymään jatkuvasti, koska vain jatkuva kehitys voi johtaa työn jatkumiseen. Miksi tätä odotettaisiin vain yrityksiltä? Uskon, että tutkintopettymykseltä on mahdollista välttyä, kun ottaa rohkeasti askeleen kohti jatkuvan oppimisen polkua.

-Taru / Uralifti

–> takaisin Etusivulle